Stolpersteine in Ten Post

Downloadlink verhaal Theo Afman over al wat er speelde rond de moord op Siemen SterenbergOp 17 april zijn in Ten Post op drie locaties Stolpersteine (struikelstenen) gelegd. Daarmee willen we bij de plekken waar Ten Poster nazislachtoffers woonden, een markering aanbrengen zodat we ze blijven herinneren.

Van de Ten Posters die actief waren in het verzet, moesten er drie dat met hun leven bekopen. Tamme Hendrik Afman, Siemen Sterenberg en Hendrik Stijve.

De Stolpersteine zijn geplaatst in de stoep voor de betrokken woningen.
Die voor Siemen Sterenberg is geplaatst in de stoep voor de oprit naar de boerderij waar hij woonde.

’s Middags waren genodigden, waaronder nabestaanden, bij elkaar in de kerk aan de Eestumerweg 11. Zij maakten een rondgang langs de Stolpersteine, om bij elk daarvan stil te staan. In de kerk werden enkele toespraken gehouden.

’s Avonds was er een bijeenkomst voor alle inwoners van Ten Post en omstreken. Toen zijn alle Ten Poster oorlogsslachtoffers herdacht.Tamme Hendrik Afman en Hendrik Stijve waren beide onderduikers en actief in het verzet. Zij werden in dezelfde nacht gearresteerd en samen naar Groningen gebracht. Via kamp Amersfoort en kamp Neuengamme kwamen ze in Husum, waar ze onder dwang werkten aan de Friesenwal. Tamme bezweek daar. Hendrik bezweek anderhalve maand later, toen kamp Husum werd ontruimd en de gevangenen naar Neuengamme werden vervoerd.

Siemen Sterenberg werd door NSB’er Boele Staal gezocht. Een eerste opzet om hem met een infiltrant op het schuilhouden van onderduikers te betrappen mislukte. Hij breekt ’s nachts in, haalt Siemen onder bedreiging van een vuurwapen uit zijn bedstee en neemt hem mee naar de koestal. Daar wordt Siemen Sterenberg door Boele Staal doodgeschoten.