De aardgaslocatie Ten Post

 in bewerking

Voor de winning van het aardgas uit het Groninger veld realiseerde men 5 productielocaties waarvan een in Ten Post.

Wat er op zo'n productielocatie gebeurt wordt min of meer beschreven in onderstaand knipsel uit het winningsplan van 2003 van de NAM.

De aardgaslocatie Ten Post verrees op land langs de Medenweg, dat van de oude Klink (Johannes Wilhelmus) was.

De Medenweg was vroeger een kleilaan tot van der Wal. Onverhard dus, met een fietspaadje ernaast van een halve meter.januari 2014
De productie van 5 aardgaspompstations rond Loppersum, waaronder die in Ten Post, wordt teruggebracht naar 20%.

De gaswinningslocatie Ten Post was enkele keren het mikpunt van demonstraties tegen het beleid van de NAM en van de regering.

nieuwsbericht op website RTVNoord, zondag 9 maart 2014.
Actiegroepen bezetten NAM-locaties bij Ten Post
Actiegroepen Schokkend Groningen en Verenigd Veendam hebben zondagmiddag twee NAM-locaties bij Ten Post bezet als protest tegen de gaswinning en de opstelling van het kabinet, vooral van minister Kamp (EZ).
Zie bij RTVNoord

In 2018 wordt op 2 februari de gaswinning in Ten Post (net als op de andere 4 locaties in het zogenaamde Cluster Loppersum) stilgelegd. De regering wil om veiligheidsredenen de gasproductie verder beperken. Eerder die week werd, na meer dan een jaar wachten, een nieuwe schadeprotocol gepresenteerd.


In november 2019 wordt een begin gemaakt met de ontmanteling van de gaslocaties. De NAM begint in Ten Post. Na Ten Post worden ook de winningslocaties in Overschild, De Paauwen, 't Zandt en Leermens ontmanteld.

In mei 2020 zijn de sloopwerkzaamheden bovengrondse gaswinningslocatie Ten Post afgerond
De locatie blijft tot eind 2022 in deze staat liggen, in afwachting van de Opruimtoren die wordt ingezet voor het opruimen van de aanwezige tien putten op de locatie bij Ten Post.


uit NAM Nieuwsbrief 24 maart 2017:

Gaswinning bij Loppersum, waarom produceert NAM daar nog?


In 2016 produceerden de vijf gaswinningslocaties in en rond Loppersum in totaal 1 miljard kuub gas. Dat riep de vraag op: waarom produceert NAM daar nog?

Als gevolg van de uitspraken van de Raad van State in april en november 2015, is de productie in de vijf clusters in Loppersum (Leermens, Overschild, De Paauwen, Ten Post en ‘t Zandt) teruggebracht naar een minimum-niveau. Het productieniveau van deze clusters was sinds de start van de gaswinning in Groningen niet eerder zo laag.

Op basis van de uitspraak van de Raad van State mag NAM aardgas produceren om de vijf clusters open te houden, zodat er in bijzondere situaties een beroep op deze clusters gedaan kan worden.

De minister van Economische Zaken heeft in het Instemmingsbesluit op het Winningsplan Groningen bepaald dat NAM tot maximaal 3 miljard kuub gas per jaar uit de vijf clusters mag produceren.

Om de clusters open te houden en beschikbaar te hebben, produceert NAM op een minumum niveau gas. De clusters produceren in een roulatiesysteem dagelijks uit twee clusters; de overige drie staan stil. Met deze inzet, liep de totale productie in 2016 op naar 1 miljard kuub aardgas. De vijf clusters functioneren op vijf tot tien procent van de totale beschikbare capaciteit die deze clusters in totaal kunnen bieden. Daarmee staan ze als alternatief stand-by voor situaties waarin er vanuit oogpunt van leveringszekerheid een beroep op de clusters gedaan moet worden.

uit NAM Nieuwsbrief 7 november 2019:

Sluiten gasveld Groningen gestart in Ten Post Het lijkt slechts een handtekening, maar het markeert de start van de sluiting van het Groningenveld. De NAM heeft eind oktober gaswinningslocatie Ten Post overgedragen aan Meuva. Dit bedrijf start rond 11 november met het opruimen van de locatie. Locatie Ten Post is een van de vijf gaswinningslocaties rond Loppersum. Op deze locaties wordt geen gas meer gewonnen, wegens het besluit van minister Wiebes om de gaswinning uit het Groningenveld af te bouwen en op termijn te stoppen.

De vijf locaties - Ten Post, Overschild, De Paauwen, 't Zandt en Leermens - zijn de eerste locaties die worden opgeruimd, te beginnen met Ten Post. De afgelopen maanden heeft de NAM de sloop voorbereid, zoals het schoonmaken van de installatie. Meuva gaat de bovengrondse installatie verwijderen. De werkzaamheden zullen tot begin 2020 duren. Het verwijderen van de ondergrondse installatie gebeurt later.

uit NAM Nieuwsbrief 11 december 2019:

Minister Wiebes bij start ontmanteling locatie Ten Post Op de voormalige NAM-gaswinningslocatie Ten Post is demontagebedrijf Meuva maandag 9 december in opdracht van de NAM begonnen met het verwijderen van de bovengrondse installatie. Het is de eerste locatie van het Groningen-gasveld die bovengronds wordt opgeruimd. Minister Wiebes was te gast.

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat kreeg een rondleiding op de locatie en een toelichting op de werkzaamheden. Locatie Ten Post is een van de vijf gaswinningslocaties rond Loppersum. Op deze locaties wordt na de aardbeving bij Zeerijp in januari 2018 geen gas meer gewonnen. Recent heeft minister Wiebes besloten om de gaswinning uit het Groningen-veld af te bouwen en binnen enkele jaren te stoppen.